SVERIGE ÄR NORDISKA MÄSTARE I MATLAGNING FÖR 5:E ÅRET I RAD

Lördag den 1 juni tävlade Henric Herbertsson i Nordiska Mästerskapen i matlagning i Reykjavik. Henric jobbar till vardags på SK Mat & Människor i Göteborg och är medlem i Svenska Kocklandslaget. Tävlingsuppgiften bestod i att sätta ihop en 3-rätters meny som skulle lagas upp på 6 timmar och 15 minuter till 12 personer.

Råvarukorgen bestod av:
Förrätt: Hälleflundra, pilgrimsmusslor, isländsk wasabi & tryffeltång
Varmrätt: Isländsk lammnacke, lammlägg & potatis
Dessert: Mörk choklad, isländska rabarber & Skyr

Henrics vinnarmeny:

Förrätt
Bakad hälleflundra med smörsås, tartar på sotad pilgrimsmussla smaksatt med isländsk wasabi. Serveras med blomkålspuré, gurka, purjolök & tryffeltång

 

Varmrätt
Confiterad lammnacke med dragon och brödcrust, bräserat lammlägg, potatis & selleripuré, picklad fänkål, friterad rotselleri & lammsky

 

Dessert
Chokladmousse med skyr, rabarbersorbet, varm paté a choux fylld med kolasås, hasselnötter & kakaocrust

 

Juryn var imponerad när Henric presenterade sin meny och jurymedlemmen Fredrik Andersson, tillika Team Manager för Svenska Kocklandslaget kommenterar: ”De rätter som Henric serverade höll en jämn och bra nivå och allt var utfört och presenterat med högsta kvalitet.”

 

Övriga placeringar ser ut som följer:
Senior:
1. Sverige
2 . Norge
3 . Finland

Sverige har de senaste 5 åren fina placeringar på seniorsidan
2015 Eddy Zippert Gilborne Vinnare 2016 Isak Wiig, Vinnare
2017 Jimmi Eriksson, Vinnare
2018 Ola Wallin, Vinnare
2019 Henric Herbertsson, Vinnare
För intervjuer och högupplösta bilder: Fredrik Andersson

Team Manager
Svenska Kocklandslaget
+46 70 537 21 99
fredrik.andersson@kocklandslaget.se

Svenska kocklandslaget ägs av den ideella föreningen SKF (Svenska Kockars Förening). Det är en ideell förening som samlar Sveriges matlagare kring intresset att utveckla kompetenserna i branchen och att öka intresset för svensk gastronomi. Svenska kocklandslaget finansieras genom ideellt arbete och sponsorer. Svenska Kocklandslagets primära syfte är att utveckla svensk gastonomi och upplevelsen kring råvaror och maten, samt vara del i att utveckla den internationella tävlingsgastronomin. Svenska Kocklandslaget tränar i Framtidens kök på Electrolux HK i Stockholm. www.kocklandslaget.se