SVENSKA KOCKLANDSLAGET OCH THE ABSOLUT COMPANY LAGADE ALMEDALENS KLIMATSMARTASTE MAT

Under gårdagen utsågs vinnaren av utmärkelsen Almedalens klimatsmartaste mat. Svenska Kocklandslaget och The Absolut Company tog hem första priset för deras gemensamma event Framtidens hållbara mat. Under två dagar har representanter från laget, tillsammans med The Absolut Company,lagat vegetarisk mat med råvaror från Gotland. Man har fokuserat på att arbeta cirkulärt, lokalt och klimatsmart. Under Almedalsveckan har Svenska Kocklandslaget handfast visat att det går att laga svinnsmart mat av högsta kvalitet av lokala råvaror. 

–     Vi använde genomgående Gotländska råvaror och har fokuserat på att undvika svinn. Menyn sattes efter att vi besökt utvalda gårdar för att hitta det bästa som ön och säsongen har att erbjuda. Vi har jobbat med hela råvaran, till exempel använde vi rödbetor i en middagsrätt och picklade sedan blasten och serverade som tilltugg senare samma dag, säger Svenska Kocklandslagets Team Manager, Fredrik Andersson. 

Almedalens klimatsmartaste matär ett pris som varje år delas ut av Svensk mat- och miljöinformationVegonormGreenpeace SverigeDjurens RättMedveten KonsumtionForesFältbiologernaPUSH SverigeNyhetsmagasinet Syre och Jävligt Gott. Utmärkelsen syftar till att uppmuntra Almedalsarrangörerna till att göra klimatsmarta matval då maten står för en stor del av Sveriges klimatpåverkan och är en av veckans hetaste frågor. 

–     Vi är jättestolta över den här utmärkelsen. Speciellt med tanke på den hårda konkurrensen, då alla här gör ett fantastiskt jobb. Bara att få möjligheten att komma till Gotland och laga mat på alla unika råvaror som finns såhär års är underbart, det är helt i linje med vår matfilosofi, fortsätter Fredrik Andersson. 

På eventet Framtidens hållbara mat  har det Svenska Kocklandslaget använt sig av råvaror från följande producenter på Gotland.

Puttersjaus– grädde, mjölk, filmjölk och yoghurt från fjällkor

Stora Tollby gård– grönsaker, rabarber, jordgubbar och ätbara blommor

Lilla Bjers– grönsaker och örter

Röcklingers Handelsträdgård– tomater, kål och sallad

Stafva Gård– ostar och ramslök

Själsö Bageri
– surdegsbröd

Slite Växthus– gurka

Stenhuse gård– sparris