Kasper Kleis

Är head of pastry i laget. Han är därmed ansvarig för desserten i Varmkök, och petit fourer under Chefs Table. Kasper var också med och tog laget till VM-guld 2018. Annars är Kasper utsett till lagets pepp talker då han alltid taggar igång laget sekunderna innan tidsträning/tävling, vilket brukar låta en del.

Head Pastry Chef / Art Bakery – Stockholm

Officiell roll i laget: Chefskonditor

Inofficiell roll i laget: Lagets pep talk, taggar igång laget sekunderna innan tidsträning/tävling, det brukar låta en del

Födelseår: 1993

Familj: Mor och far, samt 2 äldre bröder

Yrkeserfarenhet: Gastrologik**, Oaxen Krog**, Upper House Dining*, 28+*, Fiskekrogen, Onkel Jean, Skärets krog

Tävlingsmeriter: EM Guld i Global Pastry Chef 2019, VM Guld med Kocklandslaget 2018, OS Guld med Juniorkocklandslaget 2016

Lagar och äter helst: Asiatiskt

Imponerar du på dina gäster med: Innoativa desserter med höga smaker och en härlig decor

Styrka i köket: Smaksäker och Envis, När jag bestämt mig för något ger jag mig inte förens jag lyckas

Topp internationell krog: Geranium

Topp-finkrog: Gastrologik

Topp-vardagskrog: Ho’s China

Inspireras av: Hittar inspo i allt möjligt ifrån natur till människor med driv, passion och ödmjukhet

Bästa matminne: Bar nestor i San Sebastian, Det var en varm sommardag, gled in och blev serverad stekta padrones och oregelbunder hackade tomater i sin enkelhet med salt, olivolja och peppar, sedan en bra stekt biff, samtidigt som man står upp och dricker gott rödpang, succé!

Bästa tips i köket: Ha en bra plan innan man startar igång och jobba snyggt och rent under tiden! Samt spring aldrig i köket.

Förebild/er: Fredrik Borgskog, Hans Borén, Krister Dahl, Peter Jelksäter, Marcus Brehmdahl och många fler!

Hobby: Mat, gött häng och rödpang slår ju allt! Sen är de även kul att va ute och springa i skogen

Det gör jag om 5 år: Det finns planer på att öppna lite egna ställen tillsammans med ett härligt gäng!

Vilken kökspryl kan du inte leva utan: Mina paletter

Nuvarande arbetsplats: NK Art Bakery

Detta kommer man äta/bjuda på om 5 år: Örter och olika rötter kommer nog spela stor roll i smaksättningar. Jag hade också velat se att man låter insekter vara ett användningsområde i matlagningssyfte, det är dags!

Matlagningsfilosofi: Gillar att jobba med nordiska råvaror, mycket ifrån skog och viltvuxet

Tillagningsmetod du använder dig av mest av just nu: Grilla

Bästa comfort food: Svenne taco och mellomys.. vad kan slå det?

Om du inte skulle vara kock, skulle du jobba som: Florist eller botaniker

 

3 snabba för konsumenter:

Vilka faktorer är viktigast när man väljer råvara?
Ha respekt för råvaran och behandla den rätt.

Vad har du för tips till konsumenter som vill handla närproducerade råvaror?
Bra råvaror kostar. Prata med producenterna, beskriv vad du ska använda det till så hjälper de nog gärna till att välja ut rätt råvara till rätt sak.

No waste tips?
Planera smart, se till att ha en plan för varje del av råvaran innan du börjar, så det inte blir något svinn, Torka överblivna frukt/bär rester för att göra pulver på och sedan använda igen.

5 snabba om Culinary Olympics:

Vad kommer din huvuduppgift vara under Culinary Olympics?
Desserten i Varmkök, Petit fourer under Chefs Table

Vad tror du kommer vara den största skillnaden mellan att tävla i VM och Culinary Olympics?
Främst är de ju ett helt nytt tävlingsmoment, så det kommer vara mycket nytt för de flesta lagen.

Vilket tävlingsmoment ser du mest fram emot?
Jag ser främst fram emot Chefs Table, att göra som vår egna lilla krog ska bli roligt. Få känslan som att gästerna vore på en riktigt bra krog, de ska inte bara vara gott, utan även förmedla en känsla genom maten. Samt det är ett annat serveringssätt, en väldigt intressant service kan det bli.

Hur laddar du upp inför tävling?
Försöker hålla kroppen igång långt innan med löpturer och bra mat. Det är många timmar som ska göras i köket där man behöver hålla fokus!
Sista minuterna innan tävling startar taggar jag igång med några utvalda låtar som kickar igång mig in i det sista, sen pumpar jag ut adrenalinet genom ett härligt pep talk

Vilket kommer vara det mest kritiska momentet under Culinary Olympics?
Hur Chefs Table kommer presenteras, det är ju helt nytt för alla, så man kommer nog kunna se en del intressanta presentationer.