Fredrik Andersson

Är Team Manager i laget och är därmed huvudansvarig för laget som han 2018 tog mot VM-guld. Då Fredrik inte själv kommer att vara med och laga maten i tävlingsmomentet är hans uppgift att se till att laget är väl förberett och har koll på alla regler. Fredriks matlagningsfilosofi när han väl lagar mat är enkel rak matlagning med råvaran och smakerna i fokus.

Officiell roll i laget: Team Manager

Inofficiell roll i laget: Ansvarig för kyld dryck

Födelseår: 1983

Familj: Sambo med Susanna

Yrkeserfarenhet: Skolad på Banken Bar & Brasserie i Falun och sedan ett flertal krogar i Göteborg

Tävlingsmeriter: Vinnare av Årets Köttkock 2009, VM-silver 2014, 2:a i Nordiska Mästerskapen 2014, 2:a i Global Chef 2016 och VM-guld 2018

Lagar och äter helst: Rätter med mycket grönsaker

Imponerar du på dina gäster med: Goda rätter med mycket smak

Styrka i köket: Lugn och trygg

Topp internationell krog: Burnt Ends, Singapore – en riktig favorit

Topp-finkrog: Frantzen, Stockholm

Topp-vardagskrog: Nook, Stockholm

Inspireras av: Finner mest inspiration med ett par hörlurar i öronen promenerandes genom ett regnigt Göteborg

Bästa matminne: Farmors fläskkotletter med skysås, pressgurka och potatismos

Bästa tips i köket: Våga tänja på gränserna ibland, våga smaka upp maten.

Förebild/er: Krister Dahl och alla människor som sliter i köken för att våra äldre ska få äta god mat varje dag

Hobby: Samlar på Gin och försöker lära mig baka bra pizza

Det gör jag om 5 år: Fortsätter att jobba med att utveckla Svensk Gastronomi i någon form

Vilken kökspryl kan du inte leva utan: Man kan göra mycket med en bra grill

Nuvarande arbetsplats: Heltidsanställd lagledare Kocklandslaget

Detta kommer man äta/bjuda på om 5 år: Grönsaker i fler former

Matlagningsfilosofi: Enkel och rak matlagning med råvaran och smakerna i fokus

Tillagningsmetod du använder dig av mest av just nu: Grilla

Bästa comfort food: Bra nudlar i god buljong, oslagbart!

Om du inte skulle vara kock, skulle du jobba som: Drömmer fortfarande om att bli pilot en dag… 

3 snabba tips:

Vilka faktorer är viktigast när man väljer råvara?
Välj svenskt och följ säsongerna, råvarorna är ju som bäst när dom är i säsong där du bor.

Vad har du för tips till alla som vill handla närproducerade råvaror?
Har din lokala handlare inte det du efterfrågar så tjata tills dom tar in det.

No waste tips? Var inte rädd för att smaka på blast och skal från grönsaker. Ofta är det väldigt gott. Funkar jättebra som tunt hyvlat i sallader mm.

Om Culinary Olympics:

Vad kommer din huvuduppgift vara under Culinary Olympics? Att se till att laget är väl förberett och har koll på alla regler mm.

Vad tror du kommer vara den största skillnaden mellan att tävla i VM och Culinary Olympics?
Det är betydligt tuffare motstånd och strängare bedömning.

Vilket tävlingsmoment ser du mest fram emot?
Jag ser fram emot båda två. När jag får se gänget kliva in i glasburen är mitt jobb gjort. Jag får inte aktivt coacha på plats utan då ska jag njuta av att se dessa fantastiska människorna prestera på bästa sätt.

Hur laddar du upp inför tävling?
Jag försöker röra på mig ofta för att hålla hjärnan i balans. Sen har jag insett att sömn är otroligt viktigt så det försöker jag prioritera. Minst 7 timmar per natt.

Vilket kommer vara det mest kritiska momentet under Culinary Olympics? Chefs Table är ju en ny tävlingsform där domarna inte riktigt heller har koll eftersom det är första tävlingen så där kan vad som helst hända.