ANDERS KARLSSON

Jobbar som kock i laget och har varit med sedan 2017. Anders var med när laget tog hem VM-guld 2018. Han ser sig själv som lagets pappa som håller koll på de yngre medlemmarna. Anders uppgift under Culinary Olympics är att jobba med varmrätten i Varmköket och tapas till Chefs Table.

Kock / The Absolute Company – Stockholm

Officiell roll i laget: Kock

Inofficiell roll i laget: Är väl lite utav en pappa till ungdomarna?

Födelseår: 79

Familj: 3 barn och en katt

Yrkeserfarenhet: Mest jobb inom restaurangbranschen

Tävlingsmeriter: Årets Kock semi 2014, final 2015, Guld Culinary Olympics 2016 Stockholm Culinary Team, Guld Culinary World Cup 2018,  Guld Culinary Olympics 2020

Lagar och äter helst: Mycket asiatiska influenser hemma, men äter gärna allt utom potatismos

Imponerar du på dina gäster med: Ärlighet och klassisk köksromantik. Mat lagas i första hand med hjärtat…sen huvudet.

Styrka i köket: Skulle nog kalla mig själv rätt smaksäker

Topp internationell krog: Noma

Topp-finkrog: Aloe

Topp-vardagskrog: HO’s

Inspireras av: Mina fantastiska kollegor, alla genuint drivna människor som gör det dom älskar att göra

Bästa matminne: Fortfarande Bon lloc för hundra år sen, maten, servicen…för mig då som ung var det en grym upplevelse

Bästa tips i köket: Laga mat du själv skulle vilja äta

Förebild/er: Alla som vågar

Hobby: Har inte tid för så många men mat förstås, träning, foto, tatueringar bl a…

Det gör jag om 5 år: Driver ett par krogar med några vänner, har roligt och lagar god mat

Vilken kökspryl kan du inte leva utan: Svårt att jobba utan kniv, men jag drar till med spritspåsar, dom används flitigt

Nuvarande arbetsplats: The Absolut Company, samt eget

Detta kommer man äta/bjuda på om 5 år: Förhoppningsvis mer lokalt producerade råvaror med ett fokus på miljö, etik och hållbarhet. Vi måste ta tag i detta snarast

Matlagningsfilosofi: Laga mat du själv skulle vilja äta. Och tänk framåt

Tillagningsmetod du använder dig av mest av just nu: Grillar rätt mycket för närvarande

Bästa comfort food: Eggfried rice, lite för mycket sriracha…

Om du inte skulle vara kock, skulle du jobba som: Vill nog inte göra något annat. Men när jag var riktigt liten ville jag bli arkeolog

3 snabba tips:

Vilka faktorer är viktigast när man väljer råvara?
Köp råvaran i säsong, när den är som bäst.

Vad har du för tips till alla som vill handla närproducerade råvaror?
Kolla på nätet efter gårdar i närheten av där du bor och ta kontakt direkt med dem. Handla efter säsong, finns det inte så finns det inte.

No waste tips?
Till och börja med så köp inte mer än vad du behöver. Frys alla ostkanter, riv och ha till gratäng eller pizza t.ex.

Om Culinary Olympics:

Vad kommer din huvuduppgift vara under Culinary Olympics?
Varmrätt Varma köket och tapas tillsammans med Jimmi och Daniel.

Vad tror du kommer vara den största skillnaden mellan att tävla i VM och Culinary Olympics?
Ett helt nytt tävlingsmoment, dvs Chefs Table, i övrigt är det väl bara att åka ner och göra vår grej.

Vilket tävlingsmoment ser du mest fram emot?
Chefs Table kommer bli intressant, det känns som det är där vi har störst chans att visa upp vår tanke och vår matlagning. Mycket att tänka på både i design, porslin och råvaror så det ska bli kul.

Hur laddar du upp inför tävling?
Det blir väl en klassisk tävlingsbubbla, där all energi och fokus riktas mot tävlingen.

Vilket kommer vara det mest kritiska momentet under Culinary Olympics?
Förhoppningsvis är vi så väl förberedda när vi åker ner att det inte finns nåt kritiskt moment…vi vet varför vi är där.